Новата академична година ще започне присъствено в половината от 16-те факултета

...
Новата академична година ще започне присъствено в половината от 16-те факултета
Коментари Харесай

В 8 от 16-те факултета на СУ ще се учи присъствено

Новата академична година ще стартира присъствено в половината от 16-те факултета на Софийския университет. Това са най-много факултетите по естествени науки и медицина. Другата половина пък ще имат хибридно образование. Това разгласи днес ректорът му проф. Анастас Герджиков.

" Причината факултетите да решат разнообразни неща, както и предходната година, е в това, че естествените науки медицина и фармация няма по какъв начин да се замести присъственото образование с образование в онлайн среда, в доста случаи е невероятно. В множеството останали специалности това присъствено образование е належащо единствено там, където има на практика занятия ", изясни проф. Герджиков, представен от.

Ректорите сами ще преценят по какъв начин да стартира академичната година - присъствено или отдалечено, заяви служебният министър на образованието Николай Денков, цитиран от БГНЕС, който участва на церемонията по разкриване на академичната година в УНСС.

Денков уточни, че някои ректори са решили лекциите да се организират онлайн, а другите действия да са присъствени. Повечето висши учебни заведения обаче са избрали присъствената форма.  " В цялата страна има опция академичната година да стартира присъствено и множеството от университетските управления са взели това решение ", съобщи министърът. Той изясни, че към онлайн образование ще се премине, в случай че има покачване на % болни в съответния вуз, само че решението още веднъж ще е в ръцете на университетските управления. " Другата опция за прекосяване в отдалечена форма на образование е, ако има внезапно утежняване на обстановката. Тогава здравното министерство има право да спре образователните занятия. Засега нямаме такива индикации ", разяснява той.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров съобщи, че годината за студентите при тях стартира присъствено с алтернатива за превключване към онлайн занятия, в случай че обстановката го изисква. В двора на икономическия вуз от през днешния ден работи мобилен пункт за имунизация. В идващите дни ще проработи и непрекъснат кабинет за имунизация в постройката на висшето учебно заведение.  " Даваме такава опция всички да се имунизират. Сега желанието е повече за присъствено образование. Вие виждате процентите в Европа, приблизително % в Европа на имунизирани е 70 на 100. Да имаме вяра в науката и да разчитаме на нашите учени ", прикани проф. Димитров.

" Отчитаме интерес от страна на студентите към имунизацията. Над 30%, това сочат данните на Националното посланичество на студентските препоръки, желаят да се имунизират. Ако желаеме присъствена среда, студентите би трябвало да бъдат виновни и да съблюдават ограниченията. Ние от НПСС предлагаме на студентите да се имунизират ", съобщи ръководителят на НПСС Даниел Парушев.

В СУ също е планувано в три кампуса студентите да могат да се имунизират. " Ваксината няма да се трансформира в билет за присъственото образование в Алма Матер ", разяснява още проф. Герджиков, който обаче съобщи, че подкрепя решението на, който реши да изисква ваксина от студентите си, с цел да участват на практически упражнения.  

 

АПЕЛ

" Апелирам студентите, които са решили и желаят да се имунизират, да го създадат. Мобилни имунизационни пунктове ще бъдат ситуирани и в други университети, при предпочитание от страна на учащите се във висшите учебни заведения ", коментира зам.-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов. По думите му с цел да бъдат отстранени противоепидемичните ограничения, както се случва в доста страни в Западна Европа, е належащо да реализираме високо ваксинално покритие.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР